Bremsning

Har du använt brems någon gång? Eller har du sett någon göra det? Vet du varför man gör det? Och vad som kan hända?

En brems är något som ska användas med respekt, och av någon som är kunnig och vet hur det ska gå till. När man bremsar en häst nyper man åt nerver i hästens mule, som gör att den blir paralyserad. Det frigör även endorfiner. Puls och blodtryck sjunker och hästen blir mindre benägen att röra sig, och det fungerar även smärtlindrande i viss mån.

Låter väl bra?

Men, bremsar man fel så kan man strypa hästens luftgångar, och hästen kan få syrebrist. Det är viktigt att vara uppmärksam på hästen när den är bremsad, och bara bremsa när det verkligen behövs. Men, bremsningen ger varken lugnande eller smärtstillande effekt förrän efter en väsentlig tid på minst 7-8 minuter. Innan dess är hästen fullt smärtkänslig och förmodligen också mer stressad än vanligt eftersom bremsningen i sig medför smärta och obehag. Att få huvudet fasthållet och fixerat är ett stort stressmoment för de flesta djur och den effekten skall man inte bortse ifrån. Att använda brems vid klippning/frisering är således inget bra alternativ, även om det blir allt vanligare. Om bremsen istället får sitta på för länge, så att β-endorfinerna når en så hög nivå att det påverkar en av hjärnans signalsubstanser, dopamin, kan hästen plötsligt visa en rädsle- eller överraskningsreaktion som kan vara mycket kraftig. Hästen spärrar upp ögon och näsborrar, höjer huvudet och tar ett språng framåt. Man vet också att bremsning av hästar med stereotypa beteenden, som krubbitning och vävning, är direkt olämplig eftersom de redan har höga nivåer av β-endorfin i blodet och därför mycket snabbt når alltför höga nivåer under bremsning. Därför ska pulsmätare användas på hästar med stereotypa beteenden! Ett bättre alternativ till brems, om inte situationen är så allvarlig, är att ta ett rejält grepp i skinnet på sidan av hästens hals. Där finns oxå nerver som påverkas av tryck och som verkar lugnande.  

Utan tillgång till lämpligt redskap kan man bremsa hästen genom att ta ett kraftigt tag om dess mule. Koncentrera trycket till en avgränsad yta – till exempel genom att pressa hårt med tummen. I många fall krävs det ett ganska ordentligt tryck för att få hästen att stå stilla, men detta tryck kan lättas successivt.





Kommentarer:

1 Felicia:

Har aldrig bremsat. Men när jag sett veterinärer göra det så har de alltid gjort det väldigt, väldigt noggrannt och de håller verkligen koll på hästen hela tiden.

2 Nina:

Jag skulle bara göra det som verklig sista utväg, en del bremsar sin häst varje gång den ska rakas och sånt är jag faktiskt väldigt tveksam för. Min häst har bremsats en gång, hos veterinären för han vägrade stå still, jag trodde han skulle flippa för han gillar inte när man tar på t.ex. solkräm på mulen haha XP men han tog det lungt, men han såg ju inte så supernöjd ut- ögonen liksom stirrade rakt ut på ingenting om du fattar ;P nä usch det gillade jag inte! Men det var nödvändigt...:/



Kommentera här: