Lite fakta om Ior
sextiotalet från bl a Irland, Spanien, Frankrike, Korsika och Italien. På senare tid har en del åsnor importerats från Danmark och även
några exemplar av den stora poitouåsnan från Frankrike.
De få åsnor i Sverige som finns dokumenterade tidigare än 1900-talet ägdes för det mesta av välbärgade familjer, såväl som den kungliga familjen.
Åsnor ansågs särskilt lämpliga som riddjur för damer. Vackert dekorerade träns och broderade sadeltäcken i orientalisk stil var populära.
Det var sällsynt att åsnor användes som arbetsdjur i Sverige. En orsak kan ha varit att klimatet ansågs vara för strängt.
En del djurparker har eller har haft åsnor. Tyvärr har flera parker på senare tid beslutat att inte ha åsnor, med motiveringen att de bara vill ha nordiska djur.
Åsnor kan bli rätt gamla – 25-30 år är inte ovanligt. Enstaka åsnor över 50 år finns dokumenterade. Vanligaste färgerna är grå, brun eller svart, oftast med ljus mage, mule och ögonringar. Även vit och skäck förekommer. Ål och skulderkors, i svart eller brunt, har de flesta.
Storleken kan variera mellan 80-160 cm i mankhöjd, men vanligast i Sverige är 100 -120 cm. Större åsnor har dock ökat, främst genom import och korsningar med den franska poitouåsnan.
Det finns få åsnor som kan räknas som mini. De får inte vara mer än ca 91 cm (36 inch ) i mankhöjd.
Vanligaste korsningarna för mulor och mulåsnor i Sverige är med shetlandsponny. I många andra länder avlas mulor av betydligt större storlek. De är bra och viktbärande arbetsdjur.
Åsnor är trevliga kördjur men kan även ridas. En åsna med en mankhöjd på 115 cm bör inte bära mer än ca 50 kg. Den ska vara fyra år vid inridningen.
Åsnor är något senare än hästar i sin utveckling.
En del åsnor trivs bäst med ett rakt bett. Ett annat bett som kallas jaktstång eller Kimblewickbett fungerar bra både till ridning och körning. Det har en kedja och ger därför en viss stångverkan. Många åsnor rids även utan bett.
På vintern trivs åsnan bäst i ett stall som håller plusgrader. Den är känslig för fukt och drag. Ett regnskydd i hagen är uppskattat och ger även skydd mot hetta
och insekter.
Ett magert bete rekommenderas, då åsnor lätt kan drabbas av fång. Många åsnor är tyvärr överviktiga, vilket kan leda till hälsoproblem.
Åsnor är, precis som hästar, flockdjur och trivs bäst tillsammans med andra åsnor. Många åsnor fungerar också bra med hästar.
Det finns tävlingar och utställningar för åsnor, bla hopptävlingar! 3åriga åsnor leds och rids om de är 5år. Höjden är 50cm för åsnor som är mindre än 107cm i mankhöjd, och eftersom Ior är en mini-åsna är det ju det som blir aktuellt om han gillar att hoppa! Det här ska vi satsa på!
Nämen fan vad häftigt! Tänk att ha en åsna som är 160 cm och skäck!