Inflytelserika fullblodshingstar i hoppavel - del 6

Trakehner

 

Historien bakom Tysklands ädlaste stambok visar bättre än någon annan på vikten av fullblodsblod för att avla fram hästar ämnade som ridhästar istället för arbetshästar. Det är ingen tvekan om att fullblodets inflytande har varit större i  East Prussian Warmblood Horse of Trakehner Origin än inom någon annan varmblodsras.

 

Från första början använde man sig av arabhästar för att avla fram rasen, men i början på 1800-talet fick fullblodet en mer och mer avgörande roll. Varför kan man fråga sig? Jo av den enkla anledningen att fullblodens hållbarhet städigt sattes på prov på galoppbanorna, hade bättre gångarter och därav var mer lämplig att använda sig av för att avla fram en ädlare och framförallt större sporthäst.

 

Från 1800 till 1860 användes 68 fullblodshingstar och 27 arabhingstar i Trakehnen. Från 1861-1925, användes 116 fullblodshingstar (51%) och endast 10 araber (4.5%). Under 1913 betäcktes hela 84% av alla ston med fullblodshingstar, då behovet av lättare kavallerihästar under just den tiden ökade radikalt. Den här övergången, från arabhingstar till fullblodshingstar förändrade rasen avsevärt, och 1920 var 61% av hela stostammen avkommor till fullblodshingstar, och resultatet blev en väldigt ädel häst som stod högt i blod och var i många avseenden identisk med fullblodet.

 

Trotts det stora antalet hingstar som användes innan första världskriget, var det sju som utmärkte sig. Dessa sju var Snyders, Sahama, The Duke of Edinbourgh, Marsworth, Friponnier, Hector och Perfectionist.

 

Perfectionist (e: Persimmon (Zamona: 9x9x9) u: Perfect Dream ue: Morion föddes 1899 i England och köptes 1903 av Georg von Lehndorff och betäckte ston i Trakehnen från 1904 till 1906. Störst inflytande har han haft genom ättlingarna Tempelhüter, Jagdheld, Irrlehrer, och stoet Posthalterin, som är mor till hingsten Parsival. Hans avkommor präglades starkt på honom, och ärvde hans goda gångarter och hoppförmåga. Idag representeras hans linje främst av hingstar som EH Friedensfürst, Graditz *E*, EH Charly Chaplin och EH Mackensen genom Tempelhüter; EH Tenor, EH Itaxerxes, Suchard, Königsstein och Impuls genom Jagdheld; Carino *E* genom Irrlehrer; Heling och Asher genom Parsival samt Horalas, Biotop och Carajan genom Posthalterin e: Tempelhüter.

 

 De som utmärkte sig efter första världskriget var Paradox, och  Lehnsherr.

 

När första världskriget var over så minskade behovet av en lättare, mer temperamentsfull häst, och trakhenern med sin klena benstomme var allt annat än lämpad för lantbruksarbete. Siegfried Graf Lehndorff försökte lösa det här med att “stärka rasen inom rasen”. Istälelt för att korsa in andra, tyngre hästar så använde han sig speciellt mycket utav ättlilngar till en fullblodshingstar som visat sig vara framgångsrika som stamfäder till just ridhästar. En annorlunda men ganska intressant metod. Hingstar som Tempelhüter, Jagdheld och Irrlehrer som alla är söner till Pirat, som i sin tur var sonson till Perfectionist. En av de mest framgångsrika Pirat-ättlingarna är Abdullah, som vann både individuellt silver och lagguld åt USA i OS 1984 och i VM 1986. Han vann även världscupen i Berlin 1985 och flertalet Grand prix.

 


Abdullah
 

Under 1930 så betäcktes endast 12% av stona med fullblodshingstar, men under 1938, när kavalleriet efterfrågade hästar igen, steg antalet till 30%.

 

Under efterkrigstiden användes flera hingstar som visade sig vara framgångsrika inom aveln. De som man bör lägga på minnet utav dessa är Stern, Maigraf, Swazi, Pindar, Traumgeist, Kreuzritter, Prince Rouge och Pasteur.  

 

Traumgeist, föddes 1953 på Gestüt Waldfried och var e: Goody u: Traumkind ue: Aventin och linjeavlad på Teddy (Zamona: 7x8x9x9x9x9x9) i tredje led. I fjärde led hittar vi även Blenheim (Zamona: 7x8x8x9x9), Dark Ronald (Zamona: 7x8x8x9x9x9x9 och stoet Mumatz Mahal (Zamona: 8x9x9x9) som var känd som ”the flying filly”. Han var väldigt vacker och hade väldigt bra gångarter, med lite kadens i samtliga, samt ett enastående temperament. Han tillhör helt klart de absolute bästa hingstar som använts inom Trakehneraveln.  Han fick 50 registrerade döttrar och sju godkända söner. Bland hans döttrar finner vi det svarta stoet Schwarze Schwalbe, som är mor till Schwalbenlied. Traumgeist's söner är Unikum (Sverige), Schwarm, Schöngeist, Kampfgeist, Traumkönig, Hirtentraum, Lockruf I (Danmark) och Lockruf II. Hirtentraum kastrerades då han var infertile och blev under sin ryttare Uwe Sauer en av de bästa dressyrhästarna i världen på 80-talet.

 

 


Traumgeist


 

Prince Rouge e: Rouge et Noir u: Carioca ue: Astrophel, föddes 1951 i Frankrike. Hans far Rouge et Noirs farfars far var e: Son-in-law (Zamona: 8x8x8), och hans farmors far var Pharos (Zamona: 7x7x7x7x8x8x8x8x8x8x9) som även är far till Nearco. På hans mors sida hittar vi Teddy (Zamona: 7x8x9x9x9x9x9), Blandford (Zamona: 7x8x8x8x8x9x9x9) och Hurry On (Zamona: 7x7x8x9x9). Prince Rouges fanns främst tillgänglig på Trakehner Verband Stud Birkhausen från 1965 till 1976. Han var väldigt ädel och elegant av god typ. Han hade väldigt vägvinnande gångarter och ddet var något han nedärvde till sina avkommor. Han fick 46 registrerade döttrar och sönerna Facetto, Hanseat, Prince Condé, Tschad och Trabant (Schweiz). Han var även känd för att ge sina avkommor en god hoppförmåga och dagens hästar som Prince Rouge i stamtavlan är främst hopphästar.  

 


Prince Rouge

 

Stern e: Berggeist u: Signoretta ue: Ebro föddes 1949 hos Manon Donner i Berlin. Hans far var linjeavlad på Dark Ronald (Zamona: 7x8x8x9x9x9x9) och i tredje led finner vi både Ferro (Zamona: 8) och Teddy (Zamona: 7x8x9x9x9x9x9). Han användes i Trakheneraveln från 1953 till 1961. Han tillförde främst hållbarhet och stamina till rasen. Han fick 30 registrerade döttrar och 8 söner, Gobelin, Sterndeuter, Coriolan (Argentina), Anteil, Ritus (Finland), Isländer (Danmark), Rivale (Belgien) ochTrautmann (som kom att stå vid Celle, Hannover).

 


Stern

 

Pasteur föddes 1963 och var e: Bürgermeister u: Praline ue: Ticino. Han är linjeavlad på både Dark Ronald (Zamona: 7x8x8x9x9x9x9) och hans son Herold (Zamona: 8x7). Han rörde sig bra och hade stor talang som dressyrhäst. Han användes flitigt av uppfödarna inom Trakehner eftersom han gav sina avkommor bra ridbarhet, storlek, bra gångarter, och bra temperament. Han är grundare till den välkända Mahagoni linjen, som idag främst representeras av Kostolany, hans son E.H. Gribaldi och mirakelhingsten Totilas! På hoppsidan hittar vi tex hans ättling Songline som har tävlat framgångsrikt i både hoppning och fälttävlan.

 


Songline 
 

 Swazi föddes 1974 och var e: Hereo u: Sayonara ue: Birkhahn. Han var av den grövre fullblodsmodellen och hade en enastående stamtavla med Derbyvinnare i fyra generationer. Han hade väldigt bra gångarter och temperament. Hans far är linjeavlad på Hyperion (Zamona: 6x6x6x6x7x7) och vi hittar även Teddy (Zamona: 7x8x9x9x9x9x9)och Solario (Zamona: 6x7x8x8x8) i hans stamtavla. På moderns sida hittar vi bla Herold (Zamona: 8x7), Phalaris (Zamona: 7x7x8x8x8x8x8x8x8x8x9x9x9x9x9x9) och Ferro (Zamona: 8).'

 

Eftersom stamboken numera är stäng så är betydelsen av fullblodsinslag fortfarande viktig, då det är den enda källan till nytt blod inom rasen. Det som man anser var viktigt när man använder en fullblodshingst inom trakehneraveln är att han har storlek, bra typ och framförallt bra temperment. Han måste dessutom ha gångarter utöver det vanliga, och kunna ridas på ett för en ridhäst lämpligt sätt.  

Kommentarer:

1 Caroline:

Soya har mååååånga av de namnen i sig :) pasteur, shwarze shwalbe mfl, kul!! Hittade Totilas i hennes stam med ;) hittade en s som sa hon var över 65% xx. :)

Svar: Det är ingen dålig dam du har Caroline;-)
Rebecca Joli

Kommentera här: