Vikten av en bra galopp

Att ha en bra galopp är av otrolig vikt, och det bör ligga i alla ryttares intresse att efterströva en så bra galopp som möjligt hos hästen, oavsett om man är dressyr- hopp eller fälttävlansryttare, men det är inte farten som räknas, utan att galoppen är utav bra kvalité. När hästen har en bra galopp vinklar den hasen och får in bakbenen under rumpan, och då kommer bärigheten i ryggen. Hästen ska ha energi i sprången, och kunna korta och länga galoppen när ryttaren säger till.

 

I hoppning är galoppen själva grunden till att hästen ska göra ett bra språng. Om du hoppar på lägre höjder kommer man kanske undan med en sämre galopp, men så fort hindren blir högre är en bra galopp avgörande.  Det är vårt ansvar som ryttare att presentera hindret för hästen på ett bra sätt, och se till så den kommer fram till hindret med rätt förutsättningar och i balans. Det är viktigare att komam fram till hindret med en bra galopp och i balans än att hitta rätt avsprångspunkt. Ryttaren kan välja att lägga hästen nära för att bromsa upp farten, elelr hoppa av längre ifrån för att inte förlora fart, då är det en bra galopp som avgör om ekipaget klarar hindret eller ej. Man rider sällan på fart annat än på trippelbarr och vattenhinder eftersom dessa hinder kräver långa och inte så höga språng. På alla andra hinder vill man ha en så jämn galopp som möjligt, kommer man för fort mot ett hinder kommer farten vara lika hög, om inte högre, efter hindret och då måste man bromsa. Det är vad jag kallar ”på-och-av-ridning” och resulterar allt som oftast i en dålig runda.

 

Ibland kan det se ut som att duktiga ryttare ökar galoppen några språng innan hindret, men så är det inte. De ökar energin i galoppen, dvs de lägger på skänkel, men fångar upp i handen så att galoppen blir mer energisk.

 

Hur tränar man då upp en bättre galopp?

 

Något som är väldigt stärkande för hästen är övergångar från trav till galopp. Ingen galopp blir bättre än den fattning du gör, alltså resulterar en dålig fattning i en dålig galopp, medan en bra fattning ger en bra galopp. Med en bra fattning menas att hästen fattar på ytter bakben, och ”sätter sig” in i galoppen. Den ska alltså inte slänga sig in i galoppen utan vara i balans och mer rulla in i en bra galopp. Om galoppen känns obalanserad och orytmisk, bryt hellre av och börja om från början med en ny  fattning. Målet är att du ska kunna fatta galoppen i balans från ytter bakben, därefter kunna reglera galoppen, kunna länga och korta den, utan att tappa rytm och energi. Det är svårt och det är jobbigt, både för häst och ryttare, men det är otroligt viktigt. Galoppera hellre korta sträckor i ett balanserat tempo, gör inte för små volter innan hästen är stark nog för den typen av arbete, det sliter bara på hästen.

 

Som sagt, många galoppfattningar, och galoppera korta sträckor för att sedan bryta av och göra ny fattning. Att rida öppna i galopp är även det stärkande för framförallt ytter bakben, vilket underlättar att göra en balanserad galoppfattning. När hästen blivit tillräckligt stark så fatta galoppen från skritt, det stärker bakdelen ännu mer!


Kommentarer:

1 My:

Bra skrivet! =) /M

Kommentera här: