Krubbitning

Jag har ju två hästar som är krubbitare, Batman och Lina. Skrönor säger att krubbitning skulle smitta, och man har massa idéer och hjälpmedel för att få hästen att sluta med det. Ämnet krubbitning är väldigt stort och omfattande. Skulle jag göra en fullständig analys hade ni haft att läsa i flera dagar, men jag tänkte göra en liten sammanfattning där jag tar upp de viktigaste grundpelarna vad gäller ämnet.




Krubbitning innebär att hästen tar stöd mot en kant med tänderna och spänner halsmusklerna. Det uppstår ett "rap-liknande" ljud och det är antagligen orsaken till missförståndet att de sväljer luft. Luftsnappning är samma sak, men då behöver inte hästen ta stöd mot något för att kunna utföra beteendestörningen.

Krubbitning är en beteendestörning  och inte en ovana som många tror. Beteendestörningar kan ses som psykisk sjukdom, och är inte samma sak som ovanor. En ovana kan vara att till exempel sparka i boxdörren i väntan på fodret. Medan en beteendestörning uppkommer på grund av att hästen hindras att utföra beteenden som den har behov av, som att söka föda och umgås med andra hästar. Det finns en mängd olika faktorer som kan utlösa krubbitning. Den största är stress, att hästar utvecklar den här beteendestörninger beror på att de letar efter ett sätt att hantera sin stress. Det kan även drabba hästen om den inte får möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden och behov. Magsår och andra magproblem är oxå anlendingar till att hästen krubbiter. Många galopphästar krubbiter. Detta beror till stor del på att man ger dem en för stor del kraftfoder och för lite grovfoder för att dom ska få i vad de behöver för att inte falla ur. Magen kan inte hantera det och de utvecklar magsår eller andra bekymmer med magen som orsakar smärta för hästen. Bland fullblod är beteendestörningar ganska vanligt, medan de nästan inte återfinns alls bland travhästar, trotts att de utsätts för samma typ av stress.


När hästar krubbiter frigörs endorfiner, som är kroppens eget morfin och det lindrar mot den smärtan som magproblemen orsakar eller den stress/miljöstörning som gör att hästen mår dåligt.  När dom har börjat krubbita utvecklar dom ett beroende av endorfinet så även om man kommer tillrätta med smärtan och magproblemen, fortsätter dom krubbita. En del tror att dom sväljer luften och kan bli uppblåsta och få trubbel med magen av själva ovanan och det är säkert en följd av att man märker magproblem i samband med att dom börjar krubbita. Då tror man att det beror på krubbitningen men det är ju då tvärtom - dom börjar krubbita för att dom har problem med magen av andra orsaker. Luften som dom drar in vänder och kommer ut igen så det är inte problemet.


När man jämförde studier från Sverige och Storbritannien visade det sig att man kommit fram till samma faktorer kopplade till beteendestörningarna. De fanns i högre frekvens i stall med låga grovfodergivor, höga kraftfodergivor, korta ättider, begränsad kontakt mellan hästarna och där de använde något annat än halm som strömedel.




En annan skröna man brukar höra är att krubbitning orsakar kolik. Detta är inte sant. Man har i tester kunnat bevisa att hästar inte kan svälja luft genom krubbitning, utan luften vänder i halsen. Numer tror man snarare att det är så att hästar som har lätt för att få kolik blir krubbitare, som ett sätt att hantera obehaget från magen. Krubbitning ger alltså inte kolik, men kolikhästar löper större risk att utveckla krubbitning för att dämpa smärtan från en orolig mage.

Krubbitning smittar inte. Hästar påverkar varandra med sina beteenden efter som de är flockdjur. Däremot kan de inte lära sig nya beteenden av varandra. Vävning, krubbitning osv är helt nya beteenden för hästen och den kan inte "lära" sig dem genom att titta på en annan häst. Visst kan hästar titta på andra och göra likadant. I alla fall så länge det handlar om beteende som finns naturligt hos dem från början. Däremot saknar de förmågan att lära sig helt nya onaturliga beteenden bara genom att titta på vad någon annan gör. Att bita, sparka m.m. är naturliga beteenden för hästar. De förekommer hos hästar som lever vilda. Krubbitning, vävning, tungrullning, att bita sig i flankerna etc är onaturliga beteenden. Ingen häst "lär" sig dessa nya beteenden genom att se en annan häst utföra dem. Börjar en häst att springa runt i hagen och bocka hänger ju gärna de andra på, men att springa och bocka är ett naturligt beteende.




Eftersom det är en beteendestörning som uppkommer när hästen har "brist" på något  så drabbas inte en häst som får utlopp för sina naturliga beteenden. Om flera hästar i samma stall är krubbitare finns det all anledning att se över stallrutinerna, då detta snarare är en anledning till att flera hästar i samma stall krubbiter, inte att det är något som smittar, eller som hästarna "lär sig av varandra". Hästar som är stressade utvecklar det här beteendet, men kan lika väl börja tex väva. Se istället till vad det är som är så illa att hästarna får beteendestörningar.

Själva beteendet krubbitning är inte heller ärftligt, men däremot kan en häst löpa större risk att drabbas av beteendestörningar, beroende på att den är känslig för stress. Stresskänslighet och temperament är ärftligt, men inte beteendet i sig. Beteenden styrs av en mängd gener och är därför mycket svåra att avla bort.

En bättre miljö kan få krubbitningen att minska i omfattning. Väldigt få hästar krubbiter till exempel när de får gå i en tillräckligt stor hage med kompisar och sysselsättning. Batman tex slutade succesivt att krubbita sedan jag köpte honom. Nu krubbiterhan vid enstaka tillfällen i samband med mat. Jag tror detta beror på att han då blir stressad att någon ska ta hans mat (även om han står i boxen) eftersom han är så "vaktig" med maten.




Att använda krubbitarrem är inte den bästa lösningen, tyvärr, även om den är vanlig och jag själv använder den. Den kan i många fall bidra till mer stress eftersom hästen inte får i sig sin "drog". Det som den faktiskt kan förhindra är slitaget på tänderna, men detta fungerar ju endast om hästen helt slutar, och inte bara slutar dra luft och ändå biter. Det är av denna anledning jag använder rem på Lina. Hon har, som alla hästar i mitt stall, en plastkrubba som är väldigt snäll mot hennes tänder, det gör inget att hon biter på den.Däremot så är boxdörren klädd med metall, och hon krubbiter på den oxå. Jag hoppas att hennes beteende kommer lägga sig när hon känner sig mer hemma. Då kommer remmen åka av.

Batman hade rem när han stod i mitt förra stall för att stallägaren önskade detta. Naturligtvis repsekterade jag det och han fick ha rem på. Det som är intressant är att när han flyttade till mitt stall slutade han nästan bita helt efter att remmen tagits av. Jag tycker man ska undvika att använda rem, i den mån det går eftersom den strypa ett beteende som får hästen att må bättre, utan att för den skull ta itu med själva problemet, utan bara försöka dölja beteendet, inte lösa grundorsaken.

Sist men inte minst, glöm inte att krubbitning är något en häst utvecklat för att kompensera för något annat. Börjar din häst krubbita, ta reda på varför. Kolla magen, se över stallrutinerna. Får hästen den stimulans av hagkompisar och foder/rutiner som behövs? Då kan man säkert undvika många beteendestörningar.


Kommentarer:

1 Emma:

Roligt att du tar upp detta ! Många tror att deras hästar ska börja krubbita bara dom får syn på en häst som gör det. Kan inte räkna gångerna som jag har försökt få folk att fatta att det inte smittar. Pegs krubbiter också tyvärr :(

2 Emelie:

Intressant att läsa! Har faktiskt ingen erfarenhet alls av krubbitning.



sv: Ja Chanel hade jag grimma på förut för då gick hon verkligen inte att fånga, plus att hagen då var 3 hektar... Det var INTE roligt hehe! Nu går hon oftast att hämta i hagen utan problem.



Vad häftigt med 82åringar!! Snacka om att vara fit for fight, till och med jag som endast är snart 20 tycker det är jobbigt att rida 2 hästar ibland haha.



Hårinpackningen heter: XL classic hair pack. Den är typ beige, "flaskan" då alltså. Jag tycker den är super, hoppas den gör skillnad för dig med! :) Säg bara till om du inte får tag på den.

3 Emma:

Du vet ingen som vill fullblod ? :) 3 ston samt 1 hingst till salu.

4 Rosanna:

Intressant inlägg, då min ena blodis krubbar. Det har tyvärr slitit ner hans tänder väldigt mycket :(



Nu fick jag det svart på vitt, att det inte smittar - så nu ska jag slå hål på allas fördommar att det gör det :P

5 Julia:

As bra text!

Gillar den skarpt! :D

6 Anna:

Bra text. Min häst var krubbitare när hon stod i stall. Men det försvann när hon fick gå ute på lösdrift.



Anledningen att flera hästar i samma stallär krubbitare är inte för att det "smittar" precis som du skrev. Orsaken är ju ofta att de utsätts för samma "behandling".



Beteendestörningen kan komma när man gär fodergivningar som inte gör hästen "psykisk mätt" också.

7 Emma:

Jag har märkt att min häst ENDAST krubbiter efter att han ätit kraftfoder. Aldrig annars. T.ex. när han kommer in i boxen äter han sitt kraftfoder krubbiter i 5-10 min. sedan äter han sitt ensilage. ger jag honom en näve havre efter att han har arbetat bra i stallet och sedan släpper honom i hagen med sina kompisar ställer han sig direkt och krubbiter i ett par minuter. Jag ska försöka få tag på halm så han får mer att tugga på och ta bort kraftfodret helt och se om det blir bättre. :)

8 Emelie:

Hej! jag har en skötponny på ridskolan som krubbiter KONSTANT ,såfort han kommer in i sin spilta börjar han krubbita,om det inte finns något hö i hagen går han till närmaste staket och gör det istället..

Han har kolik VÄLDIGT ofta,det var en period då han fick kolik varje helg,nu har han dock inte haft kolik på länge..

Han är väldigt stressad,ända gången man ser honom avslappnad är när han krubbiter.



Vet du något annat än krubbitarem som man kan använda så han slutar (eller iaf inte gör det så ofta)? tacksam för svar



MVH Emelie :)

9 Juliette:

Bra skrivet, intressant.

Mvh.

Kommentera här: