WEG2014...so far!

Ja, nu är en veckas nervkittlande tävlingar över! 
 
Svenskarna har minst haft otur, i dressyren gick bara Tinne vidare till küren efter att både Patrik och Minna gjort för många missar i specialen, så inget svenskt lag i dressyren, och även om Tinnes nya kür är resor bättre än det gamla sömnpillret hon hade innan, så räckte bara Antons släpande bakben och sprattlande framben till en sjundeplats individuellt. Jag vet att Patrik är starkare i küren än Tinne, så det var verkligen tråkigt att inte få se honom där. Och jag måste säga att Minna och Santana har utvecklats något enormt, men intetillräckligt för att mäta sig med giganterna inom dressyrsporten. Tråkigt. 
 
Vann dressyren gjorde såklart Charlotte Dujardin med Valegro som nu tagit raka guld i OS, Em och VM. Det var ingen större överraskning nu närTotilas ströks. Vet ärligt talat inte om det hade blivit en annan utgång om Totilas kunnat starta, Valegro är stark. Tvåa blev Helen Langehanenberg på Damon Hill, en häst som inte alls faller mig i smaken, men det är ju inte jag som bestämmer. Trea blev Adelinde Cornelissen och Parzival, så det var inga större skrällar på den fronten. 
 
Jag fick dock upp ögonen för en fatastiskt fin häst, Halfmoon Delphie riden utav de 26årige britten Michal Eilberg. WOW vilken fantastisk passage! Jag är helt förstumma,d det är den bästa passage jag sett! Rent generellt behöver nog hästen bli lite starkare, hon tappade lite i piaffen tex, men det där var verkligen en fenomenal passage! Kan fortfarande inte riktigt släppa det, så årets rookie enligt mig är helt klart Halfmoon Delphie, som dessutom är ett sto! Kolla in deras kür nedan! 
 
 
 
Och så då till "min" gren, fälttävlan. Då ekipage efter ekipage strukits ur det svenska laget på grund utav skador så återstod bara tre ryttare. Malin Petersen på Sofarsogood, som vi ju vet är starka i terrängen och ofta felfri i hoppningen, men som brukar ha stora problem i dressyren, Dag Albert på Tubber Rebel som oxå är stark i terrängen, men som inte heller är ett säkert kort i dressyren. Både Dag och Malin red på runt 60 straff i dressyren vilket är ett enormt handikapp när toppryttarna rider på närmare 30 straff. Bästa svensk efter dressyren var debutanten Anna Hilton, eller ja, hon är ju väldigt erfaren, men hästen Matrix W gjorde sin första start i fyrstjärnig klass. Med detta sagt så förstår nog vem som helst att vi kanske inte hade något drömlag, även om våra ryttare såklart är fantastiska på alla sätt och vis, men våra starka ryttare, Sara, Niklas, Hassö, Ludwig, Frida osv är borta och det märks. 
 
I terrängen sedan gjorde Malin en jättefin runda tills hon stannade på sista vattnet, tråkigt, det kostade en del. Dagge-daggmask tog sig fint och felfritt genom terrängen, men tyvärr så var han inte inom tiden och tids-straffen tickade iväg. Detta är dock inget att gråta över, ingen red inom tiden, banan var tung och krävande och folk ville komma hem med hela hästar. Klokt. Vår kära debutant däremot fick ett otäckt fall och bröt armen, hon var således ute ur tävligen och vi förlorade både vårt lag och den utav svenskarna som legat bäst till. Tråkigt, men jag tycker inte heller man kan förvänta sig allt för mycket av en debuterande häst under de omständigheterna som rådde, hade ju dock varit väldigt trevligt om hon hade fått komma imål. Hoppas hon kryar på sig snabbt! 
 
Anna var inte ensam om att falla eller bryta i terrängen. Många hästar var väldigt trötta och det märktes. Jag såg en hel del riktigt dålig ridning, som gjorde mig ledsen ända in i själen. Det är ALDRIG okey att spöa och sporra sin häst för att den är trött, det är aldrig okey att rida hästen så trött att den inte ens vill fatta trav efter att den stannat. Jag såg flera ryttare som verkligen borde få konsekvenser utav sina handlingar, straffet att de inte kom imål är inte nog, här måste FEI gå in och dela ut både gula och röda kort, helst stänga av idioterna. 

Jag såg oxå mycket fantastiskt fin ridning! Tyskarna var som vanligt helt fenomenala! Ingrid Klimke, Michael Jung, och såklart fantastiska Sandra Auffarth som gjorde sååå fina rundor! Jag vill oxå passa på att nämna ryssen Igor Atrokhov som red så himla fint, och som verkligen var ett med sin häst, helt fenomenal! 
 
63 utav de nästan 90 startande ekipagen klarade sig genom terrängen. Tyvärr dog Harry Meades häst Wild Lone efter målgången i terrängen, dödsorsaken är ännu ej fastställd men Harry sade att hästen kändes fräsch hela banan och även in i mål och att han inte trodde det berodde på den tidigare ansträningningen. ytterligare två ekipage ströks inför hoppningen. 
 
Så var det då dags för den avslutande hoppningen, av de dryga 60 startande så var det bara tiotalet som var felfria. Detär inte konstigt, hästarna var trötta efter den tuffa terrängen. Vår ryska vän Igor inledde så bra så, men fick tyvärr en rejäl missbedömning på ett av de tidiga hindren och föll av. Riktigt tråkigt, han hade förtjänat att få rida klart. Det var ritkigt spännande in i det sista. Michael Jung sätter en klockren nolla på sin något oerfarna häst. Sandra Auffarth som låg tvåa gör oxå en jättefin runda med noll fel, hästen hoppade fenomenalt, och det ägs att den bara rivit två bommar på hela året. Sist ut var ledande William Fox-Pitt, och det gällde att han satte en nolla för att vinna, han hade inte råd med ett enda nedslag. Tyvärr, för hans del, så föll en bom, och Sandra Auffarth, 27 år gammal, vinner VM i fälttävlan 2014! Och så värd hon var detta, efter såå fin ridning hela vägen. Tyskarna tog även hem lagguldet, och det var de verkligen värda. Superfina ritter utav samtliga, de verkar dessutom så ödmjuka och fina mot sina hästar. Riktiga förebilder! Svenskarna slutade på 33e och 34e plats. 
 
 Nya världsmästaren i fälttävlan!
 
Nu är det bara VM-uppgörelsen i hoppningen kvar, vi har ett starkt lag tycker jag, Roffe, Henrik, Peder och Alex. De har betydligt större chans till medalj om ni fårgar mig, även om kanske Roffe som är vårt största individuella medaljhopp är lite ur form. Jag tror faktsikt Henrik är den som kommer prestera bäst. Han har verkligen levererat på sistone! Ska bli spännande detta!