Vikten av vila

Att unga hästar behöver vila och få smälta nya saker har jag pratat om mycket här på bloggen, men det är något jag anser att även äldre hästar behöver. Jag tror på kortare viloperioder insprängt lite då och då, med en sund igångsättning, dvs skritt ett par dagar (beroende på hur lång vilan varit behöver man skritta olika länge), men även att man ger hästarna längre viloperioder då och då för att bearbeta nya saker och få tid att fundera. 
 
Zamona är ju väldigt grön som ni vet, hon lär sig saker hela tiden och det senaste året har hon utvecklats enormt! Därför har det oxå varit väldigt bra för henne att få en längre vila nu när hon gått med föl. Det märks jättestor skillnad på henne i ridningen. 
 
Som ni minns har vi fått jobba mycket med att få henne att ta ett ärligt stöd på bettet, söka sig framåt och neråt istället för att knäppa av i nacken, och aktivera ryggmusklerna. Detta har varit väldigt jobbigt för henne och det märks att vilan gjort nytta, för nu är hon mycket ärligare i sin kontakt med bettet och mycket lättare att rakställa, vilket ju är väldigt grundläggande. 
 
Världens bästa Caroline tömkörde henne i onsdags och kände samma sak som jag gjort i ridningen, dvs enorm skillnad, och det är så otroligt roligt! Det här är ett kvitto på att det sättet vi valt att jobba med Zamona är det rätta, och att vi lyckats med det vi satt upp som mål! Jag är så himla glad och stolt över Zamona i detta, hon mognar och växer hela tiden, och fotstätter det såhär är det kanske inte helt omöjligt att vi ändå kan komma ut och tävla lite. 
 
Zamona tömkörs förra året
 

Kommentarer:

1 Julia:

Du är mycket klok! Vila är verkligen viktigt.

Svar: Tack va snäll du är :)
Rebecca Joli

Kommentera här: