Värme

Jag brukar inte klaga på värme, jag fryser jämnt och hatar kyla, men värme i hästben och hästhovar osv uppskattas INTE. Igår skulle vi bege oss till ridhuset med CC igen, men han var varm i höger framhov. Han är inte speciellt halt och är inte svullen upp i benet men har puls. Jag misstänker att det är en hovböld. Jag blir så trött! Alltid är det något!
 
Igår separerade vi även stona och fölen. Zamona och Soya promenerades till det nya stallet (i regnet) som ligger ca 3km bort. Väl där var det lite stimmigt med alla nya hästar osv, men det verkade ändå som de lugnande ner sig ganska snabbt och när jag kom dit för att ge natthö var det hur lugnt som helst. 
 
Imorse var jag med och släppte ut stona på nya stället. Zamona började genast vanka i hagen och ropa efter Itzy. Hade väl inte förväntat mig något annat, men är ändå jobbigt att se. Eftersom man måste minska mjölkproduktionen så måste man dra ner på kraften, och höet i hagen åt hon inte, och höet i boxen hade hon mest dragit runt i spånet och torven. Hon lär ju inte direkt gå upp i vikt under de här tre veckorna de ska vara borta. SUCK! Ni som har hästar som är lättfödda och går att distrahera med mat, var tacksamma!! 
 
Fölen hade varit lite ledsna till en början för att inte mjölkbarerna behagade komma ut och servera dem morgon-mjölken, men de tog det ganska lugnt. Itzy löste dessutom problemet med att mamma Zamona var borta, med att helt enkelt försöka dia Evelinas häst istället! Kreativt!
 
 

Utrustningen

Tänkte berätta lite om vad jag använder för utrsutning på CC och varför, tänkte det kanske kunde vara intressant för er? 
Vi börjar framifrån tycker jag!
 
På huvudet har CC ett Rambo Micklem Multi-Bridle (svart), detta för att jag tycker Micklemtränsen stabiliserar bettet på ett bra sätt utan att som tex en remont strypa luftvägarna. Den lille ringen på nosgrimman är oxå ytterst praktisk när man ska lina honom. Pannbandet har jag bytat ut till ett mycket piffigt clincherpannband från Hööks. I munnen har han ett helt vanligt mässingsfärgat (måste ju matcha spännena på tränset, hallå), tredelat tränsbett. Jag gillar tredelade bett, har ridit alla mina hästar på det och trivs med det, och verkar hästen trivas så ser jag ingen anledning att byta. CC har haft detta bettet under hela tränsvänjningsperioden oxå och har funkat bra på det. Ovanpå tränset har jag en repgrimma (främst när jag leder honom till och från ridhuset, och de första gångerna hade jag det även när jag satt/red honom och linade honom) då den är är skarpare än en vanlig grimma, så man slipper hålla i bettet. Jag vill inte ge hästen onödiga ryck i munnen, bettet ska vara en trevlig upplevelse i så lång utsträckning som möjligt. 
 
Sen har han en fantastisk tjusig reflexbrösta, och tillika matchande reflexer på benen. Varför tror jag inte jag behöver förklara närmare? Mörker, trafikerade vägar och reflexer hör lixom ihop.
 
Sen kommer vi till sadeln. Zamonas sadel var för smal redan från början och var därmed utesluten, så jag började sadelvänjningen och "hängandet" i galoppsadeln som är bomlös. Den är bra att vänja hästarna med, för den väger i princip ingenting, så är ett perfekt mellanting mellan att bara ha schabrak med en täckesgjord runt magen och den riktiga sadeln. Nu senast satt jag för första gången på honom i den riktiga, nya sadeln, som är en Ordo Equester Mars (fälttävlanssadel med singelkåpa, extra framskuren för mina onormalt långa ben). Gjorden var en Eric Le Tixerant, jag gillar de här gjordarna enormt mycket, de är väldigt behagliga för hästarna imed de fördelar trycket bättre och underlättar andningen för dem. Extremt fula, men extremt bra! 
 
Ja, mer än så behövs inte! Jo, en longerlina, och självklart ska ryttaren ha hjälm på huvudet. Jag gillar inte att ha väst när jag måste hänga på hästarna, tycker jag blir osmidig i den, men nu åker den snart på. Better safe than sorry och västen är en livräddare! 
 
Här har CC galoppsadel, micklem, repgrimma och de tjusiga reflexerna!
 

Nu är vintern här

Brrr både idag och igår har det varit snooorkallt ute, jag har typ frusit ihjäl.
 
Idag var vi iaf återigen i ridhuset med CC, han uppförde sig mycket bättre i longeringen idag vilket känns kanon, han fattar grejen nu och lyssnar bra på röstkommandon. Red lite idag oxå, hade fötterna i stigbyglarna för första gången men det brydde sig inte herrn om speciellt mycket. Har börjat introducera tyglarna nu oxå, och gav honom lite ledande tygeltag, det förstår han dock inte ännu, men det var ju första gången så det kommer med tiden. Han är helt avspänd men går helst "på" Caroline som håller i linan. Tror dock att vi kan gå på längre lina nästa gång och då slipper förmodligen Caroline ha en häst i hälarna. 
 
Det är så otroligt häftigt att äntligen kommit hit med CC, att äntligen få sitta på honom! Jag är helt salig! Fast, det går väl över lagom till han bockar av mig första gången, haha! Nåja, än så länge passar jag på att njuta!
 
Skulle jag känna att jag inte reder ut det (jag börjar ju trotts allt bli gammal, har inte ridit alls mycket det senaste året, och har inte suttit på brallande 3åringar på fleeera år) så lämnar jag över till Karin som lovat hjälpa mig. Känns himla skönt att veta att hon ställer upp, hon jobbar ju trotts allt med att rida in unghästar så bättre hjälp kan man verkligen inte få. Och jag ska ärligt säga att jag inte ser någon som helst prestige i att rida in CC själv, klarar jag inte det är det bättre någon annan tar vid, allt för att det ska bli så bra som möjligt för hästen. Fast, just nu känns det bara bra, och just nu har jag inga som helst planer på att lämna över till någon annan!
 
Jag vet att jag sagt det förr men det tål att upprepas, jag har de bästa vännerna man kn önska sig! 
 
Här kommer en liten film från ikväll!