Inflytelserika fullblodshingstar i hoppavel - del 1

De senaste 20 åren har internationella hopphästaveln blivit mer och mer specialiserad, och olika inflytelserika hingstlinjer har vuxit fram. De stora internationella banorna ställer högre krav på smidighet och kvickhet, vilket gör att en lättare sporthästmodell ersatt den ursprungliga, tyngre halvblodsmodellen. Därför har en så hög andel fullblod som möjligt eftersträvats, och vissa hingstlinjer har självfallet haft mer inflytande än andra.

 

Jag tänkte göra en överblick över de mest inflytelserika fullbloden i den moderna hopphästen. Som källa utgår jag ifrån ifrån BMCs datorrankning för Fédération Equestre Internationale (FEI), som baseras på resultat i mästerskap, Grand Prix, Världscupen och liknande stora tävlingar. Jag kommer även ta hjälp av uppgifter ifrån World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) rankinglista.

 

Jag har även skrivit vilka som förekommer i Zamonas stamtavla, i vilka led och hur många gånger. Dessa uppgifter skriver jag inom parantes. Förekommer en häst 2 gånger i sjätte led skrivs det (Zamona: 6x6).

 

Eftersom det här hade blivit ett monsterinlägg utan dess like så kommer jag dela upp det. Första delen (den här alltså) kommer vara en snabb överblick, sedan kommer jag gå in mer specifikt på vilka hästar som använts inom de specifika stamböckerna i Europa.


 

 

Fullblodet Orange Peel och Vas-Y-Donc och Royal Chestnut utgör själva ryggraden i modern Selle Francais-avel. De återfinns alla tre i Ibrahims stamtavla, liksom i många andra inflytelserika stamtavlor. Vas-Y-Donc härstammar från en fransk travare, och jag har inte grävt mycket djupare än så gällande honom, Royal Chestnut var son till fullblodshingsten Vieux Marcheur (e: Xaintrailles u: La Goulue ue: Prism). Prisms far Uncas var en ledande steeplehingst under sent 1800-tal, och Xantrailles var morfar till Grosse Mere, som vann 1907 års Grand Steeplechase de Paris.

 

Inflytandet av fullblodet Son-in-law (Zamona: 8x8x8) och hans far Dark Ronald (Zamona: 7x8x8x9x9x9x9) går inte att ta miste på då de återfinns i stora delar av stamböckerna i Europa, men det kanske kräver lite förklaring. Efter att ha pensionerats från galoppbanorna vid fyra års ålder spenderade Dark Ronald 4 säsonger som avelshingst i England, och blev då far till Son-in-law, Ambassador IV, Brown Prince och Dark Legend. Han köptes sedan av tyska stuteriet Graditz, där han gjorde stor succé. Han blev Champion Stallion hela fem gånger och hans söner Prunus och Herold (Zamona: 8x7) grundade en av århundradets hingstdynastier. Han anses vara den mest betydelsefulla hingsten i tysk fullblodsavel. Dark Ronald förvärvade sig väl och förde vidare sin goda hoppteknik till sina avkommor, om något vidare bevis på detta önskas kan man hänvisa till den allsmäktiga steeplechasehästen Arkle som var linjeavlad 4x4 på honom.

 

Son-in-law i sin tur grundade en av de bästa stayer-linjerna, och eftersom steeplechasers vill ha uthållighet så är man alltid på jakt efter bra stayer-blod. Därför är det föga förvånande att Son-in-law återfinns i många framgångsrika steeplechase-linjer.

 

Därför har Dark Ronald inverkat på hoppaveln på två håll, dels via Son-in-law, och dels genom sina egna avkommor. Linjeavlade hästar på Dark Ronald och Son-in-law återfinns till stor del i Holstein, några kända hingstar som linjeavlats på Dark Ronald är bla Cor de la Bryère, Landgraf I och Lord, med andra ord, de absolut främsta hingstarna i Holstein. Cor de la Bryère var linjeavlad 5x5 på Dark Ronald genom Rantzau och Furioso, Lord 5x6 genom Cottage Son och Ladykiller, och Landgraf I 6x6 genom Ladykiller och Anblick. Bland stambokens senare stjärnor finner vi Calando I, Caletto I och Caletto II var alla linjeavlade 5x6x6 på Son-in-law.

 

Med jämna mellanrum dyker hingsten Teddy (Zamona: 7x8x9x9x9x9x9) upp i hopphästaveln, vilket kan ställa till det lite då han förekommer i de flesta fullblods stamtavlor idag och samma gäller för Blandford (Zamona: 7x8x8x8x8x9x9x9), Nearco (Zamona: 6x6x6x6x7x7) och Hyperion (Zamona: 6x6x7x7) och därför får man överväga inflytandet av dessa hingstar lite mer noga. Teddys sonson Ugolino da Siena, är far till Världsmästaren Merano, en av de bästa hopphästarna genom tiderna, och OS-guldmedaljören Posillipo, men det som definitivt kan läggas på minnet är att Teddy var en väldigt bra häst, och en väldigt bra hingst som alltid är bra att ha med i stamtavlan.

 

Linjeavel på de klassiska blodslinjerna förekommer numera mer sällan i Holstein än i tex Hanover, men de har lämnat sina tydliga spår och finns i alla ledande Holseinerstammar, även om de försvinner längre och längre bak för varje generation.

 


Dark Ronald

Kommentarer:

1 caroline gustafsson:

Då är ju våra damer släkt :-)

Svar: Jajjemän!
Rebecca Joli

Kommentera här: