Cirkushästen som skrev historia

Det finns en hel del sto-familjer inom National Hunt-avel, vissa mer framstående än andra. En av de mest framgångsrika är Arab Maid-linjen. Från den här familjen härstammar den framgångsrika steeplehästen  Easter Hero, och även två vinnare av det engelska Champion Hurdle, nämligen Morley Street och Granville Again som dessutom är helbröder vilket är helt unikt, och naturligtvis morbröder till min Zamona.

 

Någon gång under 1840-talet kom det en cirkus till staden Athenry på Irland. Med på cirkusen fanns en grupp arabhästar. Mr Burton Persse var på plats och såg arabhästarnas uppvisning, hur de dansade omkring i arenan till musik och blev mäkta imponerad av de små hästarna. När showen var slut och det var dags för cirkusen att packa ihop och dra vidare till nästa stad, så var en utav hästarna halt och kunde inte gå hela vägen. Mr Persse lyckades därför köpa det lilla skimmelstoet för en spottstyver, och skrev därmed historia.

Efter ett tag skickade han henne på betäckning till fullblodshingsten Bretby, son till 1830-års English Derbyvinnare Priam (som var en enastående galopphäst, han vann två Classics och vann på alla tänkbara distanser. Han jämfördes av många Eclipse, han var sin fars första Derby-vinnare och var den mest framgångsrike avkomman inom avel och var leading sire på båda sidor om atlanten), resultatet blev ett skimmelsto, som föddes 1852 och fick namnet Arab Maid.  Därmed var bollen i rullning, och en av de bästa stofamiljerna i historien var skapad. Det här är en linje som visat på exceptionell framgång, och har resulterat i hästar som Easter Hero, Granville Again och Morley Street.

Arab Maid var en extremt bra häst och vann många löp över både häck och på slätt. Hon gjorde sig även bra i avelsboxen, vilket ni säkert redan förstått, och 1870 blev hon mor till skimmelstoet Sultana e: Thomastown som vann 9 steeplechases och som sedan fick ett sto e: Rob Roy, som även han var en väldigt inflytelserik steeplehingst. Hon fick i sin tur ett stoföl som föddes 1901 e: Enthusiast (e: Sterling, som var en ganska intetsägande häst till utseendet, men som var allt annat än intetsägande på banan. Även om han löpte bra så förutspådde man ingen strålande avelskarriär, men trotts det blev han far till fyra classic-vinnare och flera framgångsrika långdistanslöpare, bland andra Isonomy, som förde hans blod vidare. Genom Isonomy och andra framgånsrika söner kom Sterling att påverka stora delar av aveln i både England och Frankrike, och han har även influerat hopphästaveln i Europa).

 

Enthusiast-dottern fick två inflytelserika döttrar, Edna May e: Cerasus, och Easter Week e: Outbreak (Outbreak var e: Le Var som i sin tur var e: Isonomy (som var en av de mest populära hästarna av sin era, och en inflytelserik hingst som blev far till två Triple Crownvinnare. Greven av Portland, som under sin tid ägde flertalet framgångsrika hästar, lär ha sagt: "Next to my own horse, St. Simon (som vi oxå hittar i Zamonas stamtavla), I should have preferred to own the great Isonomy rather than any other horse I have ever known."). Hon fick även två söner e: Outbreak, Civil War föddes 1909, han vann flera stora löp på Irland, och vann även Grand National. Hans bror Creekstown vann även han en hel del stora löp.

Easter Week är mest känd som mor till Easter Hero e: My Prince som föddes 1920 och vann Cheltenham Gold Cup två gånger (1929 och 1930) och kom tvåa i Grand National. Han blev en folkhjälte och var den so mer eller mindre satte steeplechase på kartan och gjorde det till en popular publiksport under mellankrigstiden. Easter Week blev även mor till en helsyster till Easter Hero, som fick namnet Heros Sister. Hon i sin tur blev mor till Rosie O’Grady e: Rose Prince. 1948 födde hon Queens Arms e: Jamaica Inn, som blev mor till Royal Alliance e: King Hal. Royal Alliance fick 1963 ett stoföl e: Straight Deal som fick namnet Matchboard.  Hon vann elva häcklöp och fem 5 point to points.  Hennes halvbror Royal Bond e: Honour Bound vann 14 steeplechases och var placerad i ytterligare 23. Matchboard's första föl löpte aldrig. Det var ett sto vid namn Highboard e: Highline som fick gå direkt till avelsboxen. Hon blev mor till helsyskonen Morley Street, Granville Again och stoet Running Board (Zamonas mormor) som alla var e: Deep Run. 

 

Kazimierz Bobinski och Stefan Zamoyski publicerade boken Family Tables of Racehorses 1953. I boken kartlägger de de linjer inom fullblodsaveln som härstammar från icke rena fullblodslinjer, så kallade half-breds. De här linjerna härstammar till största del från ston som var fullblod, men som inte hade en kartlagd stamtavla. Detta gjorde inte att de inte fick lov att löpa dock, och flera av dem var dessutom väldigt framgångsrika, både som slätlöpshästar och över hinder.   


Kriterierna för att godkännas i the General Stud Book har skiftat flertalet gånger sedan James Weatherby publicerade den första upplagan 1791, och visa linjer har tagits in och ur stamboken flera gånger då nya ”fel” hittats och sedan rättats till. De flesta utav half-bred-linjerna var framgångsrika över hinder och många Grand National-vinnare härstammar ifrån dem.

 

Det är även tack vara framgångarna via Matchboard som Arab maid-familjen gjort sig förtjänt av en plats i the General Studbook.  Det är nämligen så att det “orena” blodet, i det här fallet blodet från den lille grå cirkushästen, måste ligga mint 8 generationer bak, och dessutom visa på väldigt goda framgångar på galoppbanorna för att tas upp i stamboken till 100%.


Så som sagt, den lilla cirkushästen skapade historia när hon hade turen att bli halt just i lilla staden Athenry, och hennes historia lever vidare i min svarta skönhet Zamona, som får äran att föra den här extremt framgångsrika linjen vidare.

 


Random arabskimmel

Kommentera här: