Julstämning hos Hööks

Blev riktigt varm i kroppen när jag kikade in på Hööks hemsida. De har ju julpyntat! Och lite nya saker har de fått in minsann! Måste highlighta dessa:
 
Stövlar av modellen Blarney från Horsehead - 1 289 Kr
En rip-off på mina Dubarry-stäövlar som jag tycker ser ritkigt snygga ut! En bra kopia!
 
 
 
Ulltäcke av modellen Farran från Showmaster - 579 Kr
Jag gillar det här täcket i merinoull! Snyggt och stilrent i en lite julig färgkombination som ändå funkar året runt. Merinoull är dessutom det i särklass bästa man kan ha på kroppen, och det förtjänar väl våra fyrbeningar! ...och kolla så juligt och mysigt det ser ut!  
 
 
Här är ännu en julig bild med lite fler av nyheterna! Kolla in hemsidan, och kolla in hästen! MUMS!
 
 
 

När är det min tur?

Det är många som drömmer om att någon gång i livet skaffa en unghäst. En häst som man kan utveckla och forma själv. Jag tillhör inte den skaran. Jag har aldrig velat ha någon unghäst. Jag har alltid drömt om en välutbildad läromästare, som kan allt jag vill lära mig.

 

Ironiskt nog är jag väl den enda i världen som aldrig fått den där läromästaren.

 

Livet började med att jag fick min första egna häst, shettisen Sunrise. Jag var med när hon föddes, red själv in henne (blev avkastad typ hundra miljoner gånger, minns speciellt en gång när hon planterade mig med huvudet före i en snödriva. Jag började gråta och tårarna frös till is på kinderna vilket gjorde att jag grät ännu mer. Mor tröstade mig genom att dansa små-grodorna-dansen så blev jag glad igen. Allt var så lätt när man var barn!).

 

Sedan dess har jag lixom fastnat på unghäst-tåget. Med varje häst har jag börjat om från noll, även om de varit äldre hästar så har de varit helt gröna och man har sakta fått bygga upp dem från grunden. Lagom till de blivit ”något att ha” så har något hänt som gjort att jag ”förlorat” den hästen och fått börja om med en ny. Om och om igen.

 

Batman, Zamona, Diesel… på sätt och vis Lina också var oskrivna blad när de kom till mig.

 

När jag sålde Lina var det för att jag bestämt mig för att äntligen skaffa den där läromästaren. Nu var det min tur. Jag vill utvecklas som ryttare. Jag vill komma någonstans. Jag vill lära mig mer så att jag sedan har mer att lära unghästarna. Nu skulle jag få chansen att lära mig rida ”på riktigt”! Blev det så?

 

Nej.

 

Istället fattades beslutet att jag ska behålla CC.

 

Jag byter ut min dröm mot en liten, tanig, grå 1½åring.

Inte nog med det. Jag har dessutom betäckt Zamona, vilket gör att jag inte kommer kunna rida henne speciellt mycket framöver. Även om hon är grön, så är hon det närmsta en icke-unghäst jag kommer…

 

Istället får jag rida Cognac och Chiloé. Det uppskattar jag såklart jättemycket, även om de också är unghästar. Hellre en unghäst än ingen häst alls. Men det är ju lite komiskt. Chiloé ska betäckas till våren, och Cognac kommer gå vidare till en bättre ryttare (hoppas jag, för han förtjänar det) när jag är klar med honom och då börjar vi om på ny kula med Diesels lillasyster, sedan CC, sedan Diesels lillebror, sedan det ofödda fölet i Zamonas mage… Det är bara att inse. Jag får inte kliva av unghäst-tåget riktigt ännu…

 

Inflytelserika fullblodshingstar i hoppavel - del 4

KWPN

Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland, eller KWPN, är ett resultat av sammanslagningen av North Netherlands Warmblood Studbook (NWP) och Association for the Advancement of Agricultural Horse Breeding (VLN) 1969. De flesta ston var antingen Groninger eller Gelderlander, och från tidigt 60tal så välkomnades alla hingstar i stamboken. 1969 hade ca 70 utomstående hingstar använts i den holländska sporthästaveln, och framförallt fullblods-, Trakehner-, Holsteinerhingstar. Även idag är KWPN den stambok som bryr sig minst om stamtavlor, utan här godkänns hingstarna på sina egna meriter, sina performance-test och sin första årgång.

 

De fullblod som använts inom KWPN har alla visat sig lämna bra avkommor. Några hingstar att lägga på minnet är tex Millerole (1956), Erdball (1956), Abgar (1958), Gag (1966), Swap (1968), Wahtamin (1969) och Apple King (1970), men de som kanske haft störst inverkan är Courville och Lucky Boy.

 

Courville (1952) e: Fair Trial (Zamona: 6x6) u: Plouvien ue: Chateau Bouscaut. Precis som Furioso och Cottage Son härstammar Courville från Son-in-Law (Zamona: 8x8x8) och Marco (Zamona: 9x9). Hans son Little One (1968) var en framgångsrik hopphäst och vann Hamburg show jumping Derby 1977. När han pensionerats från hoppbanorna döptes han om till Jasper och blev en ledande avelshingst. Andra framgångsrika söner är tex Notaris (1972) och Renville (1975). Att de här  tre var så framgångsrika är lite anmärkningsvärt eftersom endast 5 av Courville's söner fick hingstlicens. Hans mest kända ättling är Legato (1986), som Peter Leone vann OS-silver på 1996, och Hickstead (1996), som inte behöver någon närmare presentation.

 


Courville

 

Lucky Boy (1966) e: Compromise u: Sejane ue: Ksarinor, föddes i Holland. Han var far till världscupvinnaren Calypso (1973) och The Freak (1976) som var med och tog laggul i OS. Men dessa två var inte de enda, utan han var far till flertalet välpresterande hopphästar. 27 av hans söner blev licenserade hingstar.

 Lucky Boy

 

Följande framgångsrika hopphästar härstammar från Lucky Boy:

 • Arko III (1994) vinnare av Calgary Grand Prix
 • Authentic (1995) VM-silver
 • Calypso (1973) Världscupvinnare och lagguld i OS
 • Endeavor (1986) Lagsilver EM
 • Hickstead (1996) OS-guld
 • Judgement (1991) vinnare av Calgary Grand Prix
 • MacKinley (1994) Lagsilver OS
 • Mr. Blue (1988) Lagsilver EM
 • Plot Blue (1997) Lagbrons EM
 • S'Blieft (1989) vinnare av Calgary Grand Prix
 • Seldana (1999) Lagsilver EM
 

Det finns en blodslinje när man pratar Hollänsk hopphästavel som man helt enkelt inte kan bortse från, och det är en Trakehnerlinje som gjort exceptionellt bra ifrån sig, och som har väldigt mycket fulllblod i ådrorna. Linjen härstammar från Poet (1941) e: Janitor u: Priska ue: Herold (Zamona: 8x7), som verkade inom både fullblodsavel, och Hanoveraner- och Thrakheneravel. Hans son Marco Polo (1962) e: Poet u: Mirakel ue: Altan kom till Holland 1964, där han gjorde succé , och 12 av hans söner blev godkända hingstar, och den mest framgångsrike av dem är  Irco Marco (1971). Marco Polo var även far till Marius, som inte var någon godkänd hingst, men som såldes som hopphäst till England där han sedermera blev far till den vita legenden Milton (1977), en av de bästa hopphästarna i världshistorien.

 


Marco Polo

 

En av de mest inflytelserika hingstarna i modern holländsk avel är HolsteinernFarn (1959)e: Fax I, u: Dorette ue: Monarch. Genom honom lever den gamla Achill-linjen vidare i Holland, medan den mer eller mindre är utdöd i Holstein, och den främsta hingsten är Nimmerdor.