Vita travare

Miele d'Alfa är unik. Inte bara är han en otroligt bra travhäst med hela 15 segrar i bagaget och har sprungit in 243 000 euro, han är dessutom skimmel.

 

Fyra nyanser av brunt. Ja, det är travvärlden i ett nötskal. Brun, mörkbrun, svartbrun och i vissa sällsynta fall fux. Men det finns undantag från allt det bruna. Här och där finner man en och annan gråton. Varför är det såhär måntro? Att travet är så pass dominerat av bruna hästar?

 

Skimmel förekommer inom alla travraserna, men hos den amerikanska travaren, som är den absolut vanligaste inom travsporten idag, så är det en mycket ovanlig färg. Hos den ryska travaren, som härstammar från orlovtravaren, är det betydligt vanligare med skimmlar.

 

Hur kommer då detta sig?

 

Jo, den amerikanska travaren härstammar från det engelska fullblodet Messenger, som var skimmel, därav att det faktiskt förekommer skimmlar inom rasen amerikansk travare. Han korsades med diverse passgångare och även morganhästar, och på så vis avlades en hästras fram som hade fullblodets snabbhet och uthållighet, men passgångarnas vägvinnande trav. Messenger fick en ättling tre generationer framåt vid namn Hambletonian 10 som blev stamfader för den amerikanska travaren. De hästar som numera passar kallas för pacers och tävlar inte mot de travhästar som parallell-travar och kallas standardbreds.

 

Orlovtravaren däremot, härstammar från en vit arabhingst vid namn Smetanka. Smetanka var en väldigt lågställd häst med korta ben och lång kropp, det visade sig sedan att han hade ett revbenspar för mycket. Fyra avkommer lyckades Smetanka få innan han avled. Dessa fyra avkommer korsades sedermera med holländska och danska ston, och en av avkommorna blev Bars I som var skimmel. Han blev stamfader och alla Orlovtravare ska kunna spåras tillbaka till honom för att vara godkända. Hela rasen grundar sig således på en skimmel och det är också den vanligast förekommande färgen inom rasen. När utvecklingen av den amerikanska travaren ledde till snabbare hästar så kunde inte längre Orlovtravaren konkurera med dessa. Man valde då att korsa de två raserna, och resultatet blev den ryska travaren.

 

Nog om historian och åter till Miele d'Alfa. Hans mamma heter Romy Stroke och är skimmel, det är alltså från henne han ärvt sin färg. Hon var också en bra tävlingshäst och har sprungit in 249.000 euro. Hon är efter italienske Derbyvinnaren Ercole Ac (e. Top Hanover - La Reine e. Tornese) undan Fiamma AI (e: The Last Hurrah u: sto med passgångarstam). Romy Stroke har Star's Pride-sonen Ayres två gånger i tredje led, som farfars far och morfars far. Romy Stroke har utöver Miele d'Alfa lämnat fler bra hästar, bland andra Giotto d'Alfa (e. Defi d'Aunou) har 200.000 euro insprunget. Även han är skimmel.






Kommentarer:

1 emelie:

jag har sett någon bild på en skimmelskäck med, Det såg riktigt ballt ut faktiskt!

2 Celie:

Men travare är ju så ovana att de brukar ju vara rädda för skimlar och skäckar? Det var hästarna på Kalmartravet i alla fall när jag red omkring där med min rödskäck :p En gång blev de så upphetsade att ett helt gäng hoppade ur hagen... Woops! Kanske är därför den här skimmeln vinner så mycket. Ingen annan vågar gå i närheten ;)

3 Ullis:

Du glömde en färg på de amerikanska travhästarna.



Det förekommer små svarta också. :)



Kul läsning för övrigt. :D

4 Noomie:

Häftigt! Intressant inlägg med, alltid kul att lära sig något nytt(:

Kommentera här: