Överblick över fullblodsinslagen i VM 2006

Tänkte fortsätta fullblodshingst-maratonet genom att presentera de fullblodslinjer som varit representerasde i de senaste stora mästerskapen i hoppning. Vi börjar men VM 2006.

 

 

VM-finalen i Aachen 2006 var speciell i många avseenden, dels på grund utav att av de fyra hästarna som fick hoppa finalen, var det enbart en av dem som rev, och rev dessutom bara ett enda hinder, jämfört med 2002 när totalt 7 hinder revs under finalen. Detta gjorde att det hela fick avgöras i en omhoppning. Dels så var tre utav finalisterna kvinnor, vilket aldrig förut hänt. Ryttarna som gick till final var Beezie Madden (USA) som red Authentic, Meredith Michaels-Beerbaum (Tyskland) på Shutterfly, och Edwina Alexander (Australien) på Pialotta, och så vinnaren av finalen Jos Lansink (Belgien) på Holsteinerhingsten Cumano. Det här är som ni säkert vet fyra enastående hästar (och ryttare såklart) som alla tagit melajer i större tävlingar förut, Cumano vann Calgary Grand Prix 2004, Authentic tog lagguld i OS 2004, Shutterfly vann världscupen 2005, och Pialotta tog brons i EM 2005 European (under Rolf Göran Bengtsson).



Totalt deltog 116 hästar i tävlingen och 42 st var e: Holsteinerhingstar och 26 e: Selle Françaishingstar.  56% av de deltagande hästarna härstammade från Furioso, 48% från Cottage Son, 47% från Rantzau och 43% från Orange Peel. Av de 13 som tog medalj härstammade 9 från Cottage Son. Cor de la Bryère, som dog 2000, fans i 40% av hästarnas stamtavlor.



Några utav de fullblodshärstammade hingstar som var representerade är Quidam de Revel, som var far till 6 utav de deltagande hästarna och finns i stamtavlan hos ytterligare 6. Cassini I hade fyra avkommor i tävlingen, (bla Cumano), Burggraaf hade 3, Cantus hade 3 och Darco hade 3. Lite intressant är att Quidam de Revel kom fyra i OS 1992, och Darco kom 7a i samma tävling. Andra framstående hingstar som hade vars två avkommor representerade är Carthago (Lagbrons EM 1999), Cruising (2a i världscupen 1999), Jus de Pomme (OS-guld 1996) och Libero H (vinnare av 1994 års världscup).


Att betydelsen av specialiserad hopphästavel har blivit avgörande visade sig tydligt under VM 2006. Av de 25 hästar som lyckades ta sig till den individuella finalen härstammade 24 från väletablerade hopphäst-linjer. 17 av dessa var linjeavlade på välkända hoppförvärvare och de resterande 7 hade kombinationer av dessa.

 

Trotts detta ska man inte tro att fullblodens betydelse för hoppaveln har spelat ut sin roll. Snarare tvärtom. Bortsett från att nästintill alla hästarna härstammade från viktiga fullblodshingstar så hade 3 utav de fyra finalisterna fullblodshingstar som morfäder. 

 


Authentic är u: Gerlinda var e: Katell (e: Gillaume Tell u: Ikatina ue: Tower Walk) som var ett irländskt fullblod, som vann 23, och var placerad i 21 av de 55 löpen han deltig i. Authentic's mormor  Zinda var dessutom e: Lucky Boy. Allt som allt var Gerlinda 81.25% fullblod, och var linjeavlad 5 x 5 x 4 på Nearco (Zamona: (6x6x6x6x7x7). Authentic's far Guidam är e: Quidam de Revel, och kombinerar blod från Furioso (som Authentic är linjeavlad på 5 x 6), Orange Peel, Rantzau, Ultimate and Fra Diavolo (även Red Rum's morfar Magic Red återfinns i Authentic's stamtavla).

 


Autentic



Shutterfly's morfar är den tyska fullblodshingsten Forrest (e: Gernegross u: Flut ue: Yoggi), som stod för betäckning i Celle. Dessutom är Shutterfly's far Silvio I är sonson till fullblodet is Sacramento Song (e: Sicambre (Zamona: 6) u: Easter Gala ue: Sayajirao), som fans tillgnglig i Holstein från 1973 till 1979. Sacramento Song hade bara 4 godkända söner, som alla blev godkända på sina prestationer inom hoppning. Shutterfly's farfar Sandro var speciellt br, och användes flitigt av Franke Sloothaak. Dessutom är Shutterfly linjeavlad 4 x 4 på hopphingsten Gotthard (som härstammar från fullblodet Goldschaum).

 


Shutterfly



Pialotta är e: Pilot u: Akazie ue: Akitos, en fullblodshingst med en fantastisk stamtavla, och som stod på stuteriet Warendorf. Dessutom är hon linjeavlad på Goldfisch II, Ramzes och Keith, alla härstammar från framstående fullblod.

 


Pialotta



Cumano's stamtavla är typiskt en högkvalitativ Holsteiner. Hans far är Cassini I e: Capitol I och hans mor  Chanel II är e: Landgraf I, därmed är han linjeavlad  3 x 3 på Cor de la Bryère's son Caletto II, men därigenom är även han influerad av fullblod, eftersom han är linjeavlad på Cottage Son, Ramzes och Marlon. I tredje led finner man första fullblodet i Cumano's stamtavla, men i sjätte led är hela 45% av hans förfäder fullblod.

 


Cumano

Kommentera här: