Stamboksföring

Idag har jag varit på stamboksföring med Zamona. Stambokföring innebär att stoet tas in i Riksstambok för Svenska Varmblodiga Hästen. Ston som stambokförs idag ska ha minst en registrerad avkomma efter godkänd hingst. Stambokföringen är en form av avelsvärdering, en bekräftelse på att stoet håller god kvalitet för aveln. Det är också så att en hingst inte kan godkännas om modern inte är stambokförd.
 
För införande i Riksstambokens avdelning I skall stoet vara registrerat i grundstambok avd. I, dvs ha ”gröna” papper. Stoet skall ha erhållit poäng motsvarande minst klass II i någon disciplin vid 3-årstest, eller vid annan senare bedömning lägst klass II exteriört (ex. kvalitetsbedömning). Ingen delpoäng får understiga 6 samt lägsta tillåtna mankhöjd är 156 cm. Från och med 2010 är det också ett krav att stoet ska ha visats riden.
 
Eftersom Zamona är fullblod så har hon ju inte visats vid varken kvalitetsbedömning eller på treårstest och då måste hon visas vid en officiell bedömning godkänd av ASVH, med samma minimikrav enligt ovan, för att stamboksföring skall kunna ske. Ofta finns det en möjlighet att visa upp stoet i samband med fölbedömningarna, och det var just det vi gjorde idag.
 
När man stamboksför en häst så bedömer en domare hästens exteriör och gångarter, klassindelar hästen i klass I till IV, och därefter premieras hästen och tilldelas en avelsvärdesbokstav. Man visar först hästen uppställd, därefter visar man den i skritt och trav för hand. Kan man inte styrka att hästen går att rida så måste man göra ett ridprov som innebär att hästen visas riden i skritt, trav och galopp i båda varven. Zamona har ju resultat från både hopptävlingar, dressyrtävlingar och fälttävlan som styrker hennes ridbarhet, och så även resultat från galoppen såklart, så jag behövde inte visa henne riden. 
 
Ston som är yngre än 10år tilldelas poäng på punkterna typ, HHB (huvud, hals, bål), extremiteter, skritt och trav, där högsta poäng är 10 och lägsta 1. Äldre ston klassindelas enbart.
 
Eftersom Z är 11 år så får hon inga offentliga poäng utan enbart omdömen, som löd:
 
Typ
Feminin, ädel
 
HHB
Vackert huvud, rak och något lågt ansatt hals, djup bog, hög manke, stram rygglinge, sluttande kors.
 
Ext
Något hjulig bak, parallellförskjuten fram
 
Skritt
Taktmässig, rörlig skritt med bra driv
 
Trav
Lätt med god takt
 
...och hon blev KLASS I med fina muntliga omdömen!!!
 
Jag frågade domaren vad hon hade fått för poäng om hon hade varit under 10 år och han hade gett henne 40p. 
Detta innebär i princip 8or rakt igenom, men jag skulle tro att hon hade fått en 7a på benen och en 9a på något annat, vad vet jag inte ritkigt. 
 
Är sjukt stolt och nöjd över min fina häst!♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Isabelle:

Vad kul! Grattis!! Så roligt att se allt du hittar på med dina hästar. Händer alltid nåt nytt kul! :)

Svar: tack!! :-) roligt att du tycker det!:-) hur går det med din fina?
Rebecca Joli

2 Isabelle:

Jo det går bra, åh jag som hade så mkt planer denna sommaren att jag skulle rida TC med er. Jobbat så mkt så vi har har inte varit ute ngt alls. Trist! Men tänkte ta ut och lufta han lite på hallarödsjakten nästa vecka. Ska du m?:)

Svar: Åh va roligt! Jag vill rida jakten, men har ingen häst. Zamona är inte riktigt lämplig, hon blir så stressad. Men vi får se, kanske kan låna någon häst :)
Rebecca Joli

Kommentera här: