Hållbara ben

Tänkte redogöra för lite för min filosofi när det gäller hållbara ben!

Först och främst. Hoven. Ingen hov- ingen häst. Att ha en förståndig hovslagare som strävar efter att värna om hovens naturliga funktioner är enormt viktigt! Jag har sett många exempel på enormt sneda hovar, vilket såklart snedbelastar hela hästen. Ibland har man sett avvikelser på upp till en centimeter får utsida/insida av hoven. Samma sak med trakter som kryper framåt, detta hämmar hästens naturliga rörelsemönster och kan orsaka skada, som tex snedbelastning i andra delar av hästen. Det är lite populärt bland dressyryttare att ha sina hästar något långa i tån för att få ett bättre "schwung" i steget. Man vänder nästan på hela hästens rörelsemönster i och med detta. Detta kan oxå leda till förslitningsskador. Summan av kardemumman är att hoven ska vara verkad så att hovens naturliga funktioner tillgodoses. Har man sunda hovar, som är jämna, kommer man undvika många typer av skador och snedbelastningar.





Underlaget är väldigt väldigt viktigt. Att rida på varierat underlag stärker hästens ben. Man ska inte rida på för mjukt underlag, eller för löst. Ett mjukt underlag gör mer skada än ett hårt. Hästar som rids på samma underlag dag ut och dag in har lättare för att utveckla inflamationer i leder. Tänk dig själv att du sprungit samma slinga i skogen varje dag i ett år, och du sedan ska springa ett maraton på asfalt. Du kommer garanterat få benhinneinflamation på grund av överansträngning. Samma sak händer med hästen. Du kan aldrig veta hur underlaget ser ut på en ny tävlingsplats exempelvis. För att minimera risken för skador är många fälttävlansryttare enormt noggranna med att variera underlagt, i alla gångarter. Visste du att asfalt faktiskt är mer sviktande än en torr grusväg? Många drar sig för att jobba hästarna på asfalt. Det blir transportsträckor, men man är inte rädd för att trava eller galoppera på en torr grusväg? Variera underlaget, var noga med att inte rida i för mjukt eller för löst underlag där hästarna lätt kan halka eller spänna sig för att den inte har något stöd av underlaget, så kommer din häst hålla längre.





Att skritta din häst är det bästa sättet att bygga upp hästens senor och ligament, och även muskler. Att skritta fram hästen är viktigt för att få igång hästen innan ridning, men man behöver faktiskt inte skritta så länge, däremot är det jätteviktigt att man skrittar hästen efter man har ridit! Lägg in rena skrittpass. Man kan faktiskt jobba sin häst mycket i skritten. Skritt är faktiskt en svår gångart, mycket på grund utav att man inte lägger så mycket tid på den. När hästen har vilodag, och inte kan vistas i en stor hage, är det vettigt att skritta sin häst för hand. Att hästen ska stå en hel dag i en box ska man undvika i det längsta. Skritta ut med en kompis, så kan ni snacka en massa under tiden, så blir det inte så långtråkigt!





Variation i din träning är oxå något som stärker din häst. Precis som vi människor behöver hästar allsidig träning. Även dressyrhästar mår bra av att gymnastikhoppas och ridas ut i skogen, en distanshäst mår bra av att jobba i en ordentlig samling, en körhäst mår bra av att ridas osv.  Enformig träning sliter enormt på hästens kropp, då inte alla muskelgrupper är jämnt musklade och kan avlasta varandra. Att klättra stärker hästen i hela kroppen, och stärker framförallt senor och ligament i benen. När det gäller den unga hästen, låt den var häst. Det är bästa sättet att få en hållbar häst. Unghästar mår bäst av att gå i stora hagar med mycket varierad terräng där de kan röra sig fritt. På irland när jag jobbade som träningsjockey på steeple-hästar var tränaren enormt noga med att hästarna skulle ridas i form i en halvtimme, i ridhuset eller i någon hage, innan vi tog ut dem på galoppbanan. Minst en gång i veckan hoppades alla hästarna i ridhuset, alltså trotts att de va hinderhästar tränades de på vanliga banhoppningshinder likväl som häckar. Dessutom mår hästen mycket bättre psykiskt av en varierad träning, och alla vill väl ha en gald häst?





Att kyla hästens ben fungerar även det förbyggande för skador. Kyla är bra för senor och ligament. När man kyler hästens ben drar blodkärlen ihop sig. Har det uppstått en liten skada där kan blödningar förhindras vid snabb nedkylning och man kan på det viset förhindra att en liten överansträngning utvecklas till en större skada. Efter vardaglig ridning brukar jag inte kyla, men har jag tränat hårt, tex om hästen cantrat, man har ridit på "dåligt" underlag, hoppat eller tränat ett hårt dressyrpass använder jag kylande liniment. Jag föredrar det i gel-form då det inte är lika flyktigt. Har hästen gjort en större ansträngning än normalt spolar jag benen med kallt vatten en bra stund, och sätter därefter på kyl-lera, så minimerar man risken för skador. Anänder man kyl-lera kan man om man vill packa in den. Då lägger man tidningspapper över leran, sedan en padd och därefter linda. Jag ser många som lägger på lera runt hela hästens ben, detta är bara onödigt, det är främst senan som behöver kylas.
Det finns olika paddar och lindor som har kylande effekt, en del som läggs i frysen och en del som inte behöver kylas innan användning. Man ska dock va försiktig så hästen inte får frostskador.





Att värma hästens ben gör att blodcirkulationen ökar och läkningen på så sätt påskyndas. Eftersom värme vidgar blodkärlen ökar blodgenomströmingen och det kan på så sätt hjälpa till att hålla gallor nere då blodet transporterar bort vätskan och sprider den jämnt i hästens kropp. Det absolut bästa är att först kyla, sedan värma. Det finns lite olika metoder man kan använda sig av, det finns värmande liniment, tex arnika som på kemisk väg värmer benet. Man kan även "packa in" hästens ben på olika sätt, tex med stallbandage eller paddar med snabbknäppning, ex backontrack, som finns både med och utan keramisk effekt. Den keramiska effekten fungerar som en spegel, som reflekterar värmen hästen själv alstrar.






Var noga med att visitera din häst dagligen! På så vis lär du känna din hästs ben och upptäcker lättare svullnader, värme eller andra tecken på inflamationer eller småsår. Att upptäcka en skada i ett tidigt skede är ofta det som är avgörande för om hästen ska bli helt återställd eller ej. Om man inte visiterar hästen när den är frisk blir det mycket svårare att upptäcka avvikelser om den skulle bli halt. Benen ska vara fasta, hårda och torra. Med torra menas att de inte ska vara svampiga som de blir vid tex gallor. Passa på att studera hästens rörelsemönster när du tar in och ut den eller när den går i hagen, så lär du dig se att hästen rör sig jämnt och belastar alla benen lika. När du ryktar, passa på att känna igenom hela hästen.






Andra saker som är bra att tänka på för att få hästens ben att hålla är att använda sig av benskydd vid ridning, och då framförallt hoppning när det finns risk att hästen trampa sig själv med bakbenen på senan fram. Att använda boots när man rider med broddar minskar oxå risken för skador. När man transporterar sin häst ska man använda transportskydd för att undvika skador i transporten. Sist men absolut inte minst! RID DIN HÄST I EN KORREKT FORM! Då jobbar hästen under sig och lägger större delen av tyngden på bakbenen istället för på frambenen, som är ömtåligare.


Kommentarer:

1 Camilla:

Superbra inlägg!

2 N:

jättebra skrivet, fin blogg ockå :)

3 Mia:

kanonbra inlägg! :) fin blogg!

4 Melissa:

Jag tycker att det är lite svårt att göra en bra design till sin sida - hur har du burit dig åt? Du har ju en jättefin sida!

Kommentera här: